Spor Bilimleri Fakültesi Hakkında
Birimin Kuruluşu ve Gelişimi
Okulun Tarihçesi
Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı olarak kurulmuş. 1991-1992 öğretim yılında da öğrenci alınarak Eğitim-Öğretim'e başlanmıştır.
04/07/1995 tarih ve 95/7044 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 19/10/1995 tarihli Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yürütme Kurulu Kararı ile Beden Eğitimi ve Spor Bölümü ile birleştirilerek 1995-1996 öğretim yılı bahar yarıyılından itibaren Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu adını almıştır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca Yürütme Kurulunun aynı kararında Yüksekokulumuzda 3 bölüm ve 5 anabilim dalı açılması uygun görülmüştür.. Bu bölümlerden Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünde eğitim faaliyetlerine öğrenci alınarak başlanmıştır. 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Antrenörlük Eğitimi Bölümüne, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında da Spor Yöneticiliği ile Antrenörlük Eğitimi II. Öğretimine öğrenci alınarak eğitim faaliyetlerine devam edilmiştir. 2006-2007 eğitim-öğretim yılında ise Rekreasyon Bölümü ile Spor Yöneticiliği Bölümü II. Öğretim programları açılarak öğrenci alınmasına başlanmış ve son olarak 2008-2009 öğretim yılında ise Rekreasyon II. Öğretim bölümüne öğrenci alınmıştır. Bakanlar kurulunun 2018 /2001 Sayılı " Bazı Yükseköğretim Kurumlarına Bağlı Olarak Enstitü, Fakülte ve Yüksekokul Kurulması, Kapatılması ve Adlarının Değiştirilmesi Hakkında Karar"ı ile Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu kapatılarak yerine Spor Bilimleri Fakültesinin kurulmasına karar verilmiştir.
Spor Bilimleri Fakültesi 4 bölüm ve 7 program ile eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürmektedir.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni yetiştirmek amacıyla eğitim ve öğretimini sürdürmektedir. Bölümümüzün temel hedefi Beden Eğitimi ve Sporun geniş kitlelere yayılmasını sağlayacak temel spor branşlarında ileri seviyeye ulaşmış ve sporun gerek eğitim kurumları gerek sosyal yaşam içindeki önemini geliştirecek yetenekli öğretmenler yetiştirmektir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü
Sayıları ve çeşitleri gittikçe artan spor branşlarında ihtiyaç duyulan ileri kademede antrenör, monitör, kondisyoner ve fitness eğitmeni yetiştirilmektedir. Eğitim sürecinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, spor kulüpleri ve özel kurumlar için eğitici ve spor uzmanı yetiştirmek amacı ile eğitim-öğretim verilmektedir. Eğitim ve öğretim süreci içerisinde amacımız; Spor alanında ihtiyaç duyular nitelikli antrenörler yetiştirirken, sporla ilgili alanlarda sürekli araştırmalar yaparak, sporcularımızın performanslarını ve toplumumuzun yaşam kalitesini arttırmak için gerekli gayreti gösterebilmektir. Son yıllarda spor alanlarında meydana gelen ilerlemeler dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sporda uzmanlaşmayı beraberinde getirmiştir. Bu yüzden antrenörlük alanında ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün üniversitelerde sistemli olarak yetiştirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümünün temel hedefi, bilimsel temellerde yapılan antrenmanların ve spor faaliyetlerinin geniş kitlelere yayılmasını ve üst düzeyde sporcu yetiştirilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda temelde antrenman (hareket) eğitimini esas alan bu bölümde, birçok bilim alanında yapılan çalışmalar çerçevesinde eğitim faaliyetleri sürdürülmektedir. Öğrenciler, uzmanlaştıkları alanda yoğun bir eğitim alırken, bunun yanı sıra spor bilimlerine ait bir çok bilgiyi edinmektedirler.
Spor Yöneticiliği Bölümü
2005-2006 eğitim ve öğretim döneminde, özel ve kamu sektörünün ihtiyaç duyduğu spor yöneticisi adaylarını yetiştirmek üzere faaliyetlerine başlamıştır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler özellikle spor organizasyonlarında yönetici olarak görev alabilirler, ancak, biraz daha geniş bir perspektifle düşünüldüğünde yöneticilik formasyonu alan öğrenciler kamu ve özel sektörde başka alanlarda da yöneticilik yapabilir. Bölümümüz öğrencileri yöneticilik formasyonuna sahiptir. Bölümümüze öğrenciler özel yetenek sınavı ile alınmaktadır. Bölümümüzde 7 öğretim elemanı bulunmaktadır. Yüksek lisans ve doktora ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir, ancak, biraz daha geniş bir perspektifle düşünüldüğünde yöneticilik formasyonu alan öğrenciler kamu ve özel sektörde ihtiyaç duyulan başka alanlarda da yöneticilik yapabileceklerdir.
Rekreasyon Bölümü
2006-2007 eğitim öğretim döneminde özel ve kamu sektörünün ihtiyaç duyduğu spor yöneticisi adaylarını yetiştirmek üzere faaliyetlerine başlamıştır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler özellikle spor organizasyonlarında ve rekreatif alanlarda rekreasyon yönetici olarak görev alabilirler. Bölümümüze öğrenciler özel yetenek sınavı ile alınmaktadır. Bölümümüzde 8 öğretim elemanı bulunmaktadır. Yüksek lisans ve doktora ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.
Diğer Hizmetler
Fakültemiz eğitim-öğretim yılının başlamasıyla beraber üniversitemiz tüm fakülte ve yüksekokullarında sportif faaliyetler planlamakta ve öncülük ederek yardımcı olmaktadır. Tüm öğrencilerimizi ilgilendiren sportif faaliyetlerin yapılmasında görev yaptığı gibi herhangi bir okulumuzun gerek gördüğü sportif faaliyetleride organize etmektedir. Sportif ve sosyal faaliyetler tüm eğitim-öğretim yılını kapsamaktadır. Milli gün ve bayramlarımızda sportif faaliyetleri okulumuz öğretim elemanları üstlenmekte, yaygınlaşması arzu edilen diğer sportif faaliyetleride yaparak kamuoyuna bilgi sunmaktadır. Üniversitemizin önemli günlerinde yaptığı gösteri, oyun ve programlarla kendi üzerine düşen görevi yapmaya çalışmaktadır.
Alınan Önemli Ödüller
Fakültemiz; bireysel sporlarda kick-boks, taekwando, okçuluk, judo, karate, güreş, atletizm dallarında, takım sporlarında ise futbol dalında, Dünya ve Türkiye dereceleri kazanılmıştır.